4. ЙОРДАНИЯ, ЕДНО ЕКЗОТИЧНО ПРЕЖИВЯВАНЕ

6. Планината НЕБО и гр. МАДАБА

Четвърти ден от нашия престой в Йордания.
Самото ставане в 6:00 сутринта предвещаваше тежка програма. Крепеше ни мисълта, че това бе дългоочаквания ден, в който щяхме да видим ПЕТРА! Закуска в хотела в Аман, след това освобождаване на хотела (след посещението на Петра автобусът щеше да ни закара в Акаба за последните 2 нощувки в Йордания). Докато се качвахме на автобуса слънцето се скри, заваля дъжд… След малко с голямо учудване установихме, че вали градушка!!! След още 5 минути слънцето отново изгря – всичко си дойде на местата. Тръгнахме!

След като предния ден не остана време да посетим лобното място на Мойсей – планината Небо, както и града Мадаба, то нашия гид реши да направим това по път към Петра. Оказа се, че отклонението е едва 25 км, така че се съгласихме.

Планината Небо е мястото, от което Мойсей е видял за пръв път Обетованата земя. Наистина гледката е страхотна. В далечината се виждаха хълмовете на Ерусалим с купола на Златната джамия. В подножието град Ерихон, пред него Мъртво море и плодородните земи… А по времето на Мойсей гледката е била далеч, далеч по-зелена и красива.

Обетованата земя (лоша снимка, но времето не даде по-добра възможност):

Слизайки от Небо пътьом минахме през град Мадаба, в който се намира църквата с най-голямата мозайка, състояща се от 1,5 млн. плочки. Е, от тях до наши дни са оцелели едва 0,7 млн., но все пак може да се придобие представа за вида на грандиозното творение. Мозайката всъщност е карта на Светите земи.

Някои от групата посетиха и магазините за сувенири в Мадаба:

Не обърнахме особено внимание на гореизброените забележителности, т.к. нетърпеливо очаквахме тръгването към Петра. (Видно е и по количеството снимки, които показвам). Най-накрая в 11:00 тръгнахме на 240 км преход от Мадаба до Вади Муса (градът, до който се намира Петра)! Организаторите предвидливо бяха заредили автобуса с кока-кола, арабски питки, колбас и сирене за сандвичи. По този начин взехме разстоянието за 3 часа и половина и пристигнахме в Петра на обяд в 14:30.

Share
This entry was posted in ЙОРДАНИЯ. Bookmark the permalink.

Leave a Reply