3. ЙОРДАНИЯ, ЕДНО ЕКЗОТИЧНО ПРЕЖИВЯВАНЕ

4. Река ЙОРДАН

На следващия ден рано сутринта тръгнахме към река Йордан и Мъртво море.
Реката и морето всъщност се явяват границата между Йордания и Израел. По този повод минахме през КПП, взехме специално разрешение за посещение на пограничните райони, което за туристи се оказва, че не е проблем и продължихме. По пътя ни разказаха за това, което ни предстои да видим.

Река Йордан е от изключителна важност за живота в района. В древността повече, а сега в по-скромна степен, тя е осигурявала плодородието на района. В тези земи се отглеждат различни зеленчуци, като годишните температури не падат под 18 градуса, което пък води до събиране на 4 реколти годишно. Обработваемите площи не са много, но раждат достатъчно, за да задоволят вътрешното потребление, а даже остава и за износ.

От гледна точка на туристически забележителности – има какво да се види! Неотдавна са направени открития, които потвърждават, че мястото на което е покръстен Исус се намира на Йорданския бряг на реката и по-точно едно поточе, което се влива в нея. На мястото в момента се правят разкопки и реставрации, така че след някоя и друга година ще има съвсем добре подреден туристически обект. Това което видяхме ние не беше кой знае колко атрактивно като визия, а по-скоро ценно като съдържание.

На по-малко от 100 метра от Светото място е построен християнски храм с позлатени куполи (за позлатата са използвани 50 кг злато). От другата страна на реката се намира Ерихон и още по-нагоре в планината се виждаха хълмовете с постройките на Ерусалим. Много светии са прекосявали през живота си свещените води на река Йордан: Св. Яков, Пророк Илия, Йоан Кръстител, Исус… Не съм много запознат с Библията, така че не мога да дам повече информация. Мога само да покажа снимки:

Самата река Йордан вече далеч не е толкова пълноводна като в миналото.
По принцип е забранено влизането в реката, т.к. тя се явява граница. Ходи обясни, обаче, на българина че не може! Наш’те нагазиха в реката, йорданския войник тръгна да ги моли да не го правят, изгони ги… В този момент от другата страна други българи влязоха… Срам! Това, обаче, показа веднага, че реката е дълбока не повече от метър и прекосяването й не е никакъв проблем.

От другата страна на реката има израелски граничен пост. Там туристи нямаше. Явно израелците показват мястото на кръщенето на Исус в друг район на реката.

След като видяхме свещените води на р. Йордан и мястото, на което е кръстен Исус, се отправихме към твърде интересното Мъртво море.

5. МЪРТВО МОРЕ

Мъртво море е един природен феномен, с логично обяснение за всичко. Фактите са, че се намира на 400 метра под морското равнище и се явява най-ниската суша на планетата. Годишно нивото му спада с близо 1 метър, което води до постепенното му пресушаване. Пресметнато е, че до 2050 г. Мъртво море ще изчезне напълно. Водата, вследствие на изпаренията, е неестествено солена – на всеки 1 литър, ¼ е сол! Т.е. към 248 г/л концентрация! Считало се е, че при тази соленост в морето няма живот и затова са го нарекли “Мъртво”. В древността са го наричали Солено море, Източно море, Морето на Арабах. Преди 15-ина години се е установило, че все пак има живи организми, но те са много малко.

На Йорданския бряг на Мъртво море допреди няколко години е имало един единствен хотел – Dead Sea Spa. Понастоящем има построени още три хотела – Кемпински, Mьовенпик и един, на който му забравих името. Ето това е Кемпински:

Наистина, в Мъртво море не могат да виреят растения и животни, но за сметка на това водите му се оказват твърде лековити, както със състава си, така и с морската кал по брега. Ние се възползвахме от плажа на най-стария хотел – Dead Sea Spa.

За мен беше интересно да се потопя във водата и да проверя дали наистина в Мъртво море не може никой да потъне. Предупредиха ме само, че е крайно неприятно, ако ти попадне вода в очите, та си останах със слънчевите очила. Имах и малка раничка, която ми се стори огромна по реакцията на солената вода към нея! Ето малко неестествени за нормално море пози на тялото във водата:Жалко, че такова забележително природно творение е обречено!

Като споделих своето съжаление, разбрах, че има все пак проект за запазването на Мъртво море. Той се състои в прокарването на канал от Червено море, по който да се захранва Мъртво море с вода. Стойността на проекта е 13 млрд. долара и стратирането му чака финализирането на мирните преговори между Израел и палестинците.

По програма остана да посетим и “Пещерата на Лот” или т.нар. пещера на късмета. След като Лот с жена си и дъщерите си напуснал Содом и жена му се е вкаменила, поглеждайки назад, то той се приютил във въпросната пещера за дълги години. Там живял с дъщерите си и имал деца от тях… Кръвосмешения разни.

Към пещерата пътувахме по брега на Мъртво море и по пътя видяхме един каньон, в който тече 60 градуса топла минерална вода:

И моста над каньона:

Ето и вкаменената жена на Лот:

А това е малко офроуд с автобус:

Стълбите към пещерата и самата пещера:

Гледката от пещерата към плодородните земи около Мъртво море:

След като обиколихме забележителностите в района на Мъртво море, се прибрахме в Аман и вечерта имахме около 1 свободен час, за да посетим един от големите молове в града – Mecca Mall. Не успяхме да си купим нищо, но ядохме чудесен сладолед:

Share
This entry was posted in ЙОРДАНИЯ. Bookmark the permalink.

Leave a Reply