18 МЕСЕЦА ПО-КЪСНО…

18 октомври 2013 г.

Темата за Катар като че ли остана на заден план покрай другите ми пътувания, но ето, че година и половина по-късно се случи така, че отново използвах Катарските авиолинии и имах удоволствието да излетя от летището в Доха през деня. Това ми позволи да разгледам града от високо, нещо, което няма как да се случи докато го обикалям с какъвто и да било транспорт.

Ще започна първо с разочарованието от факта, че новият терминал, който трябваше да бъде пуснат в експлоатация в края на 2012 г., все още не работи. Столчетата на стария се оказаха крайно неудобни за спане. Да, има стаи за почивка и заградени части с някакси по-удобни кресла, но студа нощем е такъв, че шума от тракане на зъби не ти дава мира. Одеалата, които дават, не спасяват положението. Поради тази причина прекарах повечето време пред компютъра си.

Все пак това не е повода да пиша отново, така че се връщам на … Доха от птичи поглед.

Ето и старото летище:

Нищо особено, но се надявам някой ден да мога да направя и снимка от високо и на новия терминал. Непосредствено до него е стария град:

В старата част на Доха се намира Музея за ислямско изкуство и старото пристанище на гмуркачите за перли. Преди година и половина пристанището беше в реконструкция. Е, сега вече е действащо.

Новата част на Доха. Познава се по високите модерни сгради. Повечето от тях вече изглежда, че са готови.

Малко по-нататък нашата „птица” минава покрай нов квартал, който се състои от ниски къщи. Забелязвам и нови прокопани изкуствени канали, които дават възможност на семействата да си „паркират” яхтите пред дома.

Най-накрая, прелитаме над „Перлата на Катар”. Главозамайващия комплекс от сгради, построен на изкуствени острови. Силна конкуренция на „Палмата на Дубай”.

Първо една обща картинка на част от комплеска, който можах да видя от моята страна на самолета:

Малко по-близък план:

Зиг-заг кулите на входа на перлата…

И още по-голям план на част от постройките. Почти всичко вече е готово. Тук таме се забелязват недовършени ппостройки. Във всеки случай, който иска да си купи имот там трябва да побърза преди да са свършили.

Това е което успях да видя от въздуха и ми стана много приятно, разпознавайки отделните части на града и конкретните места, на които вече бях ходил.

Share
This entry was posted in КАТАР. Bookmark the permalink.

Leave a Reply