2. ЙОРДАНИЯ, ЕДНО ЕКЗОТИЧНО ПРЕЖИВЯВАНЕ

3. ДЖЕРАШ

Находките в гр. Джераш датират от древността, а през 332 г. пр.н.е., по времето на Александър Велики, градът е бил изключително проспериращ. По-късно Помпей е превзел града и го е направил част от Римската империя.

Понастоящем Джераш е най-добре запазения римски град, а находките са само част от това, което е скрито под пясъците. Йорданците са много интересни – попитахме ги защо не са разкопали всички находки, а те отговориха, че като се повредят тези, ще изровят нови… А такива има в изобилие. Според мен ще се осъзнаят, но дано не е късно.

Ето сега снимки от мястото, за да видите това, което видях и аз.

Сн. 1. Триумфалната арка на Адриан Август:

Сн. 2. Овалния площад (80 х 90 м):

Сн. 3. “Кардо Максимус” – главната улица на града, която стига до овалния площад:

Сн. 4. Амфитеатъра:

Сн. 5. Йорданци, свирещи на гайда! Това е съвременното предназначение на амфитеатъра. Имаше чудесна акустика:

Сн. 6. От периода на отричане на изображения на хора са останали тези мозайки на пода на храма. На тях за изобразени животни. Трудно се вижда, т.к. с цел запазване на мозайката достъпа е ограничен.

Сн. 7. Храмът на Артемида, сестра на Аполон и дъщеря на Зевс:

Сн. 8. Колоните в храма на Артемида:

Сн. 9. Хиподрума. Тук са се организирали състезания с колесници. И сега, като атракция за туристите се правят такива, но нямах късмета да присъствам.

Приключвам с обиколката на Джераш, за да продължа към не по-малко интересните места, които посетихме през следващите дни.

Share
This entry was posted in ЙОРДАНИЯ. Bookmark the permalink.

Leave a Reply